miercuri, 20 mai 2020

Pandemia lui a regasiDe la o vreme văd pe internet, mai ales în blogosferă, dar nu numai, propoziții în care verbul a regăsi este folosit în exces și cu totul greșit. Părerea mea este că articolele respective sunt scrise de moldovenii din RM, pentru că de peste 10 ani am elevi moldoveni la liceul unde predau și ei au această exprimare eronată în limba română, folosind greșit verbul a regăsi, în loc de A GĂSI.
A regăsi înseamnă a găsi din nou, a găsi încă o dată. Dar când este vorba despre ce găsești într-un magazin, de exemplu, în care nu ai fost niciodată, nu poți spune că la magazinul X regăsești o gamă variată de rochii de seară. Corect, la magazinul X GĂSEȘTI rochii de seară, că doar nu le-ai văzut anterior ca să le găsești din nou...!

Mai grav mi se pare atunci când românii preiau aceste forme greșite (ca și decât, folosit total greșit cu sensul de doar) și le folosesc fără niciun discernământ. Chiar azi am văzut pe un site, la pagina de termeni și condiții, în primele 3 rânduri, folosit greșit verbul a regăsi de vreo 3-4 ori. Adică după ce că nu este corect, mai și enervează prin repetiție excesivă! (http://artbasket.ro/termeni-si-conditii/)

Pentru cârcotașii care cred că mă dau deșteaptă, vedeți poza, print-screen după dex.ro.

Pandemia lui a regasiDaca ti-a placut ce ai citit, distribuie sa afle si prietenii tai!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.