duminică, 3 septembrie 2017

Cu Apetrans din Roman la AradCu Apetrans din Roman la AradDe doi ani căutam diverse variante convenabile de transport să ajung la fratele meu, la Mako, în Ungaria. Mako se află la 73 de km de Arad. Şi când am vrut să merg acolo prima dată, în 2015, m-am gândit că Eurolines sau Atlassib ar fi bune, doar că ei nu iau persoane care călătoresc atât de aproape de graniţă, pentru că nu pot să oprească pe autostradă. Imediat am aflat că la Mako la autogară nu vin maşini de România, aşa cum se întâmpla mai demult. Şi, cu toate că am căutat fel de fel de variante de transport, atunci singura cale a fost să merg cu o persoană particulară căreia să-i plătesc masa şi cazarea la o pensiune din Mako pe durata cât am stat eu acolo. Ceea ce a fost foarte mult, pentru că mi-a cerut vreo 700 de lei doar pt benzină.

Însă acum am găsit chiar două variante, mult mai ieftine şi mai sigure, ca să zic aşa, pe relaţia Moldova (noastră) - Arad. Şi mai jos o să trec în revistă şi ce am considerat că nu merită luat în seamă, şi ceea ce am găsit drept cele mai bune opţiuni de transport din nordul sau estul ţării până în vest, pe şosea.

Variante de transport pe relaţia Nord(-est) - Vest. Avantaje şi dezavantaje:

- trenul - există şi azi, ca şi acum zeci de ani în urmă, acceleratul Iaşi-Timişoara şi retur. Vara are întârzieri mari şi nu poţi şti dacă ai legături bune. În plus, e sensibil mai scump decât transportul cu autobuzul sau cu autocarul. Avantajul este că te poţi plimba prin vagon, ai toaletă la îndemână, ai loc pentru întins picioarele şi, în staţii mai importante, poţi fuma pe peron, dacă eşti fumător.

- particularii - de evitat, asta în cazul în care te temi de vitezomani şi de a merge la drum întins cu oameni pe care nu-i cunoşti, la volan. Dacă este cineva cunoscut, sigur că e o variantă de luat în calcul, sau dacă îţi place adrenalina (din auzite ştiu că aceşti şoferi rulează la viteze mari şi ajung în Italia, de exemplu, în mai puţin de 24 de ore. Eu n-aş risca.). Dar dacă e vorba despre particulari care merg în Italia, Germania sau Anglia, vor prefera persoane plătitoare până la capăt de drum, nu până la jumătate. Aici depinde pe cine găsiţi. Bla-bla car e un site foarte bun, dacă luaţi în calcul această variantă de transport.

- firmele de transport persoane care merg în afară. Sunt sigure şi te duc la destinaţie, dacă este posibil. Dacă mergi doar în ţară, sau treci graniţa, dar destinaţia ta este una apropiată de ţară, nu te vor lua.

Ce variante am ales eu:
- prima a fost aceea cu Erick trans, companie de transport care are pe ruta Galaţi - Braşov - Arad trei curse zilnice, dimineata, la prânz și seara. Însă vara e atât de aglomerat încât cu două săptămâni înainte de plecarea mea, nu mai erau locuri. Rezervarea online nu funcţionează - au o aplicaţie, dar nu am fost sunată de nimeni să mi se confirme/infirme rezervarea. Tot eu i-am sunat pe ei, ca să aflu că nu sunt locuri, la cursa de seară, pe care o preferam, pt că altfel nu aveam cum să ajung la Braşov.

- a doua variantă a fost cu compania Apetrans, din Botoşani. Au curse zilnice Botoşani - Roman - Bacău - Braşov - Sibiu - Deva - Arad - Timişoara şi retur. Eu am plecat cu ei din Roman, am făcut rezervare online şi am plătit biletele dus-întors tot online (pe ruta Roman-Arad m-a costat 110 lei pe sens) prin bileteria.ro, apoi, în cca jumătate de oră am fost sunată de către o operatoare ca să mi se spună numărul locurilor. Pe email am primit voucherele de călătorie, iar când am urcat în autocar mi s-au dat ambele bilete, pregătite dinainte, cu numele meu pe ele şi cu numărul locului. Compania are autocare foarte bune, cu aer condiţionat, scaune rabatabile, internet wi-fi, 2 şoferi.

- de la Arad la Mako şi retur am apelat la serviciile de transport persoane ale agenţiei Simplicity din Timişoara, care m-au preluat şi m-au dus la adresa exactă indicată de mine. Cu această ocazie am văzut că multe persoane care merg în vacanţă, din zona Banatului şi Aradului, iau avionul de la Budapesta, nu din aeroporturile locale. Am plătit 100 de lei pe sens.

În total, călătoria m-a costat 220+23+200 = 453 lei, adică cca 100 de euro, dus/întors, de la Piatra Neamţ la Mako. Plus 20 de lei taxiul de acasă la autogară şi înapoi. Deci mi-au rămas în buzunar peste 200 de lei (calculând că în 2015 doar drumul m-a costat 700 de lei, dar şoferul de atunci mi-a cerut şi vreo 80 de lei pt vignetă de Ungaria când a fost să trecem graniţa.)

Dacă voi ştiţi şi alte variante de a ajunge din zona de nord-est a ţării în vest, fără pauze foarte lungi, sau înnoptări pe drum, vă invit să le menţionaţi în comentarii.

Drumuri bune şi fără incidente!


Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie să afle și prietenii tăi!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.