marți, 8 august 2017

Predarea unui contract de leasing auto şi modurile în care sunt avantajate părţile din contractLeasingul este o formă de contract care îi permite unei persoane fizice sau juridice să beneficieze de achiziţionarea unei maşini, asupra căreia va deveni proprietar la sfârşitul derulării contractului. În mod normal durata contractului de leasing este de 60 de luni (5 ani), cumpărătorul având posibilitatea de a achita întreaga sumă rămasă de plată doar cu un singur an înainte de finalizarea contractului. Deşi poate părea un tip de contract de finanţare puţin mai complicat, acesta nu este deloc aşa, mai ales că-i oferă o mulţime de beneficii celui care îl utilizează. Astfel, cumpărătorul decide care este valoarea avansului pe care îl oferă, care este valoarea ratelor plătite lunar şi pe cât se întinde perioada contractului, urmând ca să se bucure de folosinţa automobilului chiar din momentul încheierii actelor.

Predarea unui contract de leasing auto şi modurile în care sunt avantajate părţile din contract
Sursa imagine: Flickr

Ce se întâmplă atunci când are loc predarea unui contract de leasing auto?


În acest tip de contract vor fi implicate trei părţi (cedentul, cesionarul şi firma de finanţare auto), aşadar toate părţile implicate trebuie să fie satisfăcute în dorinţele lor, astfel încât toată lumea să fie fericită. În mod normal, atunci când un client solicită o predare leasing auto, motivele sunt cât se poate de clare, în sensul că acesta nu-şi mai poate permite să continue să plătească maşina achiziţionată. De aceea, în astfel de cazuri soluţia oferită de predarea contractului de leasing auto este cea mai avantajoasă opţiune:

•    Cedentul o să-şi poată recupera o parte din suma achitată pentru autoturism (în cazul în care cesionarul va agrea această idee) şi nu va mai fi ţinut, din punct de vedere juridic, de contractual de leasing faţă de compania de finanţare, obligaţiile sale contractual fiind preluate de către cesionar;

•    Cesionarul va prelua un contract cu rate fixe, dar la o valoare cu mult mai scăzută decât ceea ce este disponibil pe piaţă, ceea ce înseamnă că poate achiziţiona o maşină scumpă şi puternică la un preţ mult mai avantajos decât oferta curentă.

•    Compania de finanţare va avea parte de un plătitor bun şi va mai încasa un procent de 2% din suma rămasă de plătit ca preţ al noii novaţii).

•    Toate părţile implicate au de câştigat din predarea contractului de leasing, iar contractul se va derula în continuare până la momentul finalizării.

Predarea contractului de leasing poate fi o soluţie avantajoasă în condiţiile în care, în momentul de faţă, există o gamă bogată de opţiuni de creditare auto pe piaţa din România. Chiar dacă prin predarea contractului de leasing se pot schimba şi anumite clauze contractuale (precum durata contractului sau valoarea ratelor care se vor plăti), pentru cesionar aceasta va fi o afacere avantajoasă. De asemenea, în funcţie de gradul de uzură al autovehicului, cesionar poate stabili un preţ avantajos pentru acesta sau ar trebui să speculeze astfel de aspecte pentru a-şi impune condiţiile. Un alt aspect la fel de important este bonitatea cesionarului, care trebuie să-i dovedească companiei de finanţare că se află în situaţia de a putea achita maşina în termenii contractuali stabiliţi. Fiind o formă de tip “win-win” pentru toată lumea, predarea contractului de leasing se dovedeşte în majoritatea cazurilor a fi cea mai bună opţiune.

acest articol este un guest post

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie sa afle si prietenii tai!18 comentarii:

 1. Interesant articol, bine de stiut 😀

  RăspundețiȘtergere
 2. Desi vad ca sunt destul de multe argumente pro in favoarea leasing-ului, eu ma indrept tot spre achizitionarea in rate a unui automobil. In orice caz, gusturile difera, dar articolul tau este foarte bine documentat!

  RăspundețiȘtergere
 3. Un articol foarte util! Mulțumim pentru informațiile concrete.��

  RăspundețiȘtergere
 4. Sper sa nu am nevoie niciodata sa stiu aceste informatii :P

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar ma batea gandul sa fac un leasing, asa ca informatiile ma ajuta f mult! Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 6. Interesant articol, desi nu m-as baga niciodata la un leasing...

  RăspundețiȘtergere
 7. Are multe avantaje leasing-ul dacă ți-l poți permite. Ne gândim și noi dacă să optăm pentru această variantă.

  RăspundețiȘtergere
 8. Contract de leasing nu am preluat până acum (nu am avut interes/ocazia), dar am cumpărat mașini care fuseseră în leasing și firmele le-au recuperat de la clienții care nu mai puteau plăti.

  RăspundețiȘtergere
 9. Desi nu ma aflu in situatia de a achizitiona o masina, nici acum, nici in viitorul indepartat, nu pot sa nu remarc, ca este o solutie bine venita pentru doritori. Explicatiile sunt destul de clare.

  RăspundețiȘtergere
 10. E o varianta foarte avantajoasa si intentionez sa apelez la ea pentru achizitionarea unei masini pentru parintii mei.

  RăspundețiȘtergere
 11. Data viitoare cand ne hotaram sa luam o masina, vom lua in calcul si aceasta varianta, pare destul de faina!

  RăspundețiȘtergere
 12. Un articol foarte util. Cunosc persoane care au preluat contract de leasing. Astfel au reusit sa se bucure de un automobil aproape nou si sa plaeasca ceva mai putin. Bine, rau si de cel care a trebuit sa o dea, dar asta e viata. Si pentru acea persoana e un avantaj ca a scapat de o povara financiara.

  RăspundețiȘtergere
 13. avantaje si dezavantaje, fiecare trebuie sa cantareasca bine!

  RăspundețiȘtergere
 14. Nu ne-am gandit niciodata sa luam un autoturism in leasing, nu stiu ce sa zic.. nu mi se pare avantajos.

  RăspundețiȘtergere
 15. PRefer varianta de rate auto. Nu stiu de ce, poate pentru ca esti proprietar din prima ca sa zic asa, desi nici varianta de leasing nu e de aruncat. La munca, toate masinile le-am luat pe leasing, dar ma enerveaza faza cu factura reziduala, care de mu7lte ori e mai mare decat cateva rate bune. Macar asa la ratele normale, stiu ca platesc treptat, fara sa dau la final o suma mai mare de bani.

  RăspundețiȘtergere
 16. Sincera sa fiu, auzisem si inainte de leasing insa nu stiam exact la ce se refera. Ma bucur ca am gasit acest articol scris de dvs, este foarte util si, mai mult de atat, chiar ma bate gandul sa-mi achizitionez o masina in leasing :)

  RăspundețiȘtergere
 17. Am citit atenta, dar sper sa nu fie nevouie sa apelez la aceasta solutie.

  RăspundețiȘtergere
 18. Un articol interesant. Nu stiam multe dintre lucrurile mentionate de tine

  RăspundețiȘtergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.