marți, 14 octombrie 2014

Cate cuvinte foloseste un om intr-o viata?

Mai demult, acum câțiva ani buni, am avut o discuție cu o colegă profesoară de limba română pe aceasta temă și am presupus eu atunci că un om cunoaște și folosește în toată viața lui, din limba maternă, cam 6-7000 de cuvinte, uzuale și de specialitate, adică din domeniul în care lucrează.

Interlocutoarea mea a spus că nu crede așa ceva, că nu este posibil ca un om să cunoască și să folosească doar câteva mii de cuvinte din limba lui maternă într-o viață.
Și avea dreptate să nu mă creadă, și eu greșeam, numai că numărul real de cuvinte folosit într-o viață de om, conform lingviștilor, este cu mult mai mic, este de câteva sute, nu mii. Citez dintr-un articol scris cândva de regretatul George Pruteanu:

"Bună seara. Am mai vorbit de la această măsuţă neagră despre numărul de cuvinte pe care le folosim de-a lungul vieţii noastre. 

Vă spuneam că limba română are aproximativ 200.000 de cuvinte, din care într-un dicţionar cum e DEX-ul se află vreo 57.000. Fondul principal de cuvinte conţine, după Graur, circa 1400 de vocabule, din care noi, în viaţa de toate zilele, utilizăm abia cîteva sute. În această privinţă, a numărului de cuvinte vehiculate realmente în practica literară, s-au făcut cîteva cercetări. "

sursa articolului: http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis457emin.htm3 comentarii:

 1. Interesant. Stiu ca se refera la fiecare cuvant luat o singura data, dar tot mi se pare putin. Ar fi interesant sa avem un aparat care sa ne masoare fiecare cuvant nou pe care il rostim si atunci am sti cat de multe cuvinte folosim .
  O zi cat mai rodnica verbal iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e vorba despre fiecare cuvant luat o singura data, indiferent de sens, declinatie/conjugare, gen, numar, caz. Cred ca noua ni se pare ca folosim mult mai multe cuvinte si din cauza intelesurilor pe care le poate avea un cuvant anume, ori din cauza ca folosim de foarte multe ori prepozitiile si conjunctiile si atunci avem impresia ca am vorbit mult, cu multe cuvinte.

   In articolul meu, de exemplu, sunt 213 cuvinte din care:
   - 16 de "de",
   - 7 "cuvinte"
   - 5 de "din",
   - 5 de "că"
   - 5 de "din"
   - 4 de "care"
   - 4 de "limbă"
   - 4 de "un"
   - 4 de "nu"
   - 3 de "mai"
   - 3 de "om"

   adica 57 de cuvinte, adica cca un sfert din totalul numarului de cuvinte al articolului :) si de fapt, sunt doar 11 cuvinte....

   Ștergere
  2. P.S. am scris 5 de "din" de doua ori, dar unul din ele se va inlocui cu ÎN. Sunt 5 de "în" în articol.

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)