marți, 14 octombrie 2014

Cate cuvinte foloseste un om intr-o viata?

Mai demult, acum câțiva ani buni, am avut o discuție cu o colegă profesoară de limba română pe aceasta temă și am presupus eu atunci că un om cunoaște și folosește în toată viața lui, din limba maternă, cam 6-7000 de cuvinte, uzuale și de specialitate, adică din domeniul în care lucrează.

Interlocutoarea mea a spus că nu crede așa ceva, că nu este posibil ca un om să cunoască și să folosească doar câteva mii de cuvinte din limba lui maternă într-o viață.
Și avea dreptate să nu mă creadă, și eu greșeam, numai că numărul real de cuvinte folosit într-o viață de om, conform lingviștilor, este cu mult mai mic, este de câteva sute, nu mii. Citez dintr-un articol scris cândva de regretatul George Pruteanu:

"Bună seara. Am mai vorbit de la această măsuţă neagră despre numărul de cuvinte pe care le folosim de-a lungul vieţii noastre. 

Vă spuneam că limba română are aproximativ 200.000 de cuvinte, din care într-un dicţionar cum e DEX-ul se află vreo 57.000. Fondul principal de cuvinte conţine, după Graur, circa 1400 de vocabule, din care noi, în viaţa de toate zilele, utilizăm abia cîteva sute. În această privinţă, a numărului de cuvinte vehiculate realmente în practica literară, s-au făcut cîteva cercetări. "

sursa articolului: http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis457emin.htm  (update febr.2021 - din păcate linkul duce acum spre o pagină inexistentă)8 comentarii:

 1. Interesant. Stiu ca se refera la fiecare cuvant luat o singura data, dar tot mi se pare putin. Ar fi interesant sa avem un aparat care sa ne masoare fiecare cuvant nou pe care il rostim si atunci am sti cat de multe cuvinte folosim .
  O zi cat mai rodnica verbal iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e vorba despre fiecare cuvant luat o singura data, indiferent de sens, declinatie/conjugare, gen, numar, caz. Cred ca noua ni se pare ca folosim mult mai multe cuvinte si din cauza intelesurilor pe care le poate avea un cuvant anume, ori din cauza ca folosim de foarte multe ori prepozitiile si conjunctiile si atunci avem impresia ca am vorbit mult, cu multe cuvinte.

   In articolul meu, de exemplu, sunt 213 cuvinte din care:
   - 16 de "de",
   - 7 "cuvinte"
   - 5 de "din",
   - 5 de "că"
   - 5 de "din"
   - 4 de "care"
   - 4 de "limbă"
   - 4 de "un"
   - 4 de "nu"
   - 3 de "mai"
   - 3 de "om"

   adica 57 de cuvinte, adica cca un sfert din totalul numarului de cuvinte al articolului :) si de fapt, sunt doar 11 cuvinte....

   Ștergere
  2. P.S. am scris 5 de "din" de doua ori, dar unul din ele se va inlocui cu ÎN. Sunt 5 de "în" în articol.

   Ștergere
 2. Deci! Am un baiat care sincer nu stiu daca e drogat sau doar prost, dar a scris o scrisoare de dragoste pentru o fata care are de abea 6 luni impreuna .Scrisoarea contine 9073 de cuvinte! Imi e frica ce face cand o cere in casatorie! Cred ca inventeaza cuvinte noi in Dex!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca nu ati fost atent la idee: numarul de cuvinte se refera la cate cuvinte are un text, indiferent de cate ori se repeta ele in acel text. Scrisoarea poate contine in total peste 9000 de cuvinte, dar ele se repeta de mai multe ori, de exemplu cuvantul ȘI se poate repeta si de cateva sute de ori intr-un singur mesaj. Dar el este doar un cuvant...

   Ștergere
 3. Caut o statistica, o numaratoare a numarului de cuvinte folosite de pesoanele obisnuite (sa nu folosesc ordinare ) in viata cotidiana. Cateva sute este o numaratoare foarte vaga. Aveti date mai exacte?
  Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu personal nu am datele necesare pt o asemenea statistica, iar subiectul este atat de putin dezbatut, incat nu cred sa existe asa ceva, cel putin, nu pe internet. Dar o sa caut si eu, mi-ati starnit curiozitatea, si daca gasesc ceva, vin cu completari.

   Ștergere
  2. 1. https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22528740-studiu-cte-cuvinte-trebuie-pentru-vorbi-nou-limb.htm

   2. https://itsyourshop.ru/ro/guby/chto-takoe-leksikon-sovremennogo-cheloveka-skolko-slov-ispolzuet-chelovek-v.html

   3. https://peskiadmin.ru/ro/mnogo-li-slov-my-upotreblyaem-skolko-slov-ispolzuet-chelovek-v.html

   sper sa va ajute cat de cat.

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.