sâmbătă, 5 iulie 2014

Ce riscuri ascunde o asigurare storno

Dupa cum unii stiu, in luna martie am cumparat un pachet de servicii turistice pentru o excursie in Franta. De obicei inchei si o asigurare storno, pentru orice eventualitate. Dar stiti voi, intotdeauna vi se spune ca acea asigurare iti permite sa primesti banii inapoi daca se intampla ceva neprevazut si nu mai poti pleca in calatorie. Insa nimeni nu sufla o vorbulita despre conditiile returnarii si nici nu cred ca te lasa sa citesti contractul inainte de a-l semna. Doar n-o sa se faca o coada de clienti in spatele tau ca sa puricesti tu contractul acela pe toate fețele!

La mine s-a intamplat ceva neprevazut - decesul tatalui meu. Am ramas langa maica-mea, care are nevoie de supraveghere permanenta. Dar citind asigurarea storno incheiata, constat - cu neplacuta surprindere - ca nu pot obtine banii inapoi decat daca decesul unei rude apropiate survine la 2 saptamani inainte de plecare. Nu inteleg de ce aceasta marja extrem de mica de timp .... Adica doar 2 saptamani tine durerea aia care iti schimba complet viata? Dupa 2 saptamani te refaci financiar in urma cheltuielilor cu inmormantarea si parastasele de 3 si de 9 zile, care costa vreo cateva mii bune de lei? Dar daca situatia este de asa natura ca ai de ingrijit o persoana cvasi-invalida, ce faci? Lasi banii cadou agentiei de turism, nu-i asa? :)

Asadar, cand incheiati o asigurare storno cititi-i si conditiile. Nu cred ca exista o asigurare care se garanteze returnarea banilor fara conditii restrictive. Dar poate ca unii asiguratori sunt mai permisivi decat altii.

==============================

update: referitor la comentariul de mai jos. Am facut si noi, cu elevii liceului, 2 excursii  in strainatate, organizate de noi (nu prin agentii de turism) cu cazare pe Budapesta si Viena si am vazut ce sistem se practica la rezervarile la hotel. Ni s-a dat o marja de pana la cel mult 7 zile inainte de prima seara de cazare, ca sa platim camerele, la o excursie cu cca 50 de persoane. Iar in 2010, cand am avut doar 32 de persoane in autocar, ni s-a permis sa platim cash, cand am ajuns la hotel.3 comentarii:

 1. Banii sunt la hotel, autocar, avion sau ce ati mai platiti. La agentie e doar un comision. Atat ramane la ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va fie cu suparare, pentru mine ca platitor al unor servicii, prea putin importa unde sunt banii platiti in avans (si integral) pe care datorita unei situatii neprevazute si atat de traumatizante i-as fi dorit inapoi.

   Sigur, precizarea nu este de neglijat, dar ce importanta are de vreme ce sunt obligata sa renunt la o parte din suma (care pentru mine este mai mare decat jumatate din salariul meu) sau sa accept sa merg intr-o situatie in care numai de concediu nu-mi arde?

   Dar cand se anuleaza o excursie pt ca nu se intruneste numarul minim de turisti cum se face de le sunt returnati banii celor inscrisi deja (minus un comision, bineinteles), atunci nu mai sunt deja rezervarile facute cu doua luni inainte?

   Ștergere
 2. P.S. update la revenirea din concediu: la unul din hoteluri (cazarea din Padova) confirmarea rezervarii nu a venit nici in ziua respectiva a cazarii si am dormit in alta parte. Cum ramane cu rezervarea platita deja? Daca era platita, dormeam unde trebuia, nu in alt hotel ...

  RăspundețiȘtergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.