luni, 20 ianuarie 2014

Traducatorii de filme again

Imi plac serialele americane. Si nu numai. Așa ca le caut săptămână de săptămână pe toate, in weekend. Bun.

Weekendul asta, insa, m-am enervat maxim, dupa ce am vazut episodul 10 din "Originarii". In viata mea nu mi-am imaginat o subtitrare asa de proasta, precis facuta cu vreun program si atat. Ma intreb cei care fac asta cum de le convine sa-si puna pseudonimul pe asa ceva? Cum poti asocia numele tau de traducator cu o mizerie de traducere?

Sa zici ca he took advantage of us inseamna el a luat avantaj de noi si nu el a profitat de noi, ca memory inseamna memorie si nu amintire, ca prevent inseamna a preveni si nu a impiedica, ori completed înseamnă completat si nu terminat mi s-a parut maximum suportabil. De-acum ma uit la episoade fara subtitrare ca mi-e mai bine asa, mai pun mintea la lucru.

Ma mai intreb si despre "Lupul de pe Wall street" cine l-o fi tradus - pe generic semneaza un anume Ovidiu, ca mi-am sarit din papuci vazand ca acel kinder (un puștan tre'sa fi fost, ca daca era adult poate stia ce inseamna stock exchange) traduce mereu stock si stock exchange prin stoc si stocuri de schimb cand e mai mult decat evident ca singurul sens al cuvantului stock aici este bursa.

Bursa de valori, nu aia pe care kinderu' traducator o ia luna de luna de la liceu.

Cat despre greselile de gramatica si/sau ortografie aia e, cu ele defilam ca le este lene unora sa verifice pe email, daca nu pe winword, cat de corect au scris.

Nush ce sa mai zic. Daca faci o treaba pe gratis inseamna ca este un motiv pentru care faci munca aia. Iti place sa fii cunoscut, te simti bine vazand cat de multi descarca subtitrarea ta si nu pe a altuia. Si poate speri ca intr-o zi cineva sa te remarce (cazul Veverita_bc) si sa-ti propuna un job in domeniu.
Dar atata vreme cat traduci cu picioarele, cu programele automate de traducere si cu Google (desi ma indoiesc si de asta, Google stie ca take advantage = a profita), o sa ai mereu frigiderul plin de carne si numele asociat cu subtitrarile de toata jena.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.