joi, 16 ianuarie 2014

Dian Fossey si minciunile comuniste

Astăzi Google o omagiază pe aceea care a fost Dian Fossey, antropolog școlit de celebrii Louis și Mary Leakey, care a consimțit la îndemnul acestora să trăiască printre gorile, în Rwanda, timp de 18 ani ca să le studieze comportamentul. Asta s-a întâmplat în anii '70, iar acum citesc pe wikipedia că Dian a fost găsită moartă în locuința ei din Rwanda la sfârșitul anului 1985. Ceea ce mă miră.

Nu-mi aminteam numele ei, dar auzisem despre ea încă din școala generală, liceu și facultate, câte un profesor de geografie amintind ici-colo despre munca ei și devotamentul cu care și-a dedicat viața gorilelor sacrificând-o pe a sa. În perioada comunistă ni se povestea despre ea că trăiește în junglă într-o comunitate de gorile, că s-a adaptat la acel mediu, că a învățat să se apere dacă este atacată de animale. O credeam o ciudată și o martiră pe altarul științei, în același timp.

Nici unul din profesori nu ne-a spus că femeia avea o locuință, că gorilele erau doar munca sa și că nici nu putea trăi în junglă, la fel cu animalele. Dar poate că așa li se spusese și lor. Poate că nici ei nu știau altceva și chiar dacă le venea greu să creadă, nu aveau la îndemână alte surse de informare decât cele din țară, precis trunchiate și intenționat presărate cu neadevăruri.

Spun asta pt că eram în anul doi sau trei de facultate, adică prin '86 sau '87, deci Dian Fossey era deja moartă, când profesoara de biogeografie, parcă, ne spunea că despre Dian nu se mai știe nimic, că ar fi dispărut în junglă de mulți ani, că nu s-au mai primit informații de la ea și că probabil au omorât-o gorilele geloase. Apoi a insinuat că Dian s-ar fi adaptat atât de bine la viața comunității de gorile încât ar fi devenit ceva asemănător cu o soție de goriloi și de asta, probabil, ar fi fost ucisă de gorilele femele. Și nu, n-a zis-o ca pe o glumă, ci a afirmat - văzând mirarea și neîncrederea noastră - că așa a citit ea în diverse articole de specialitate. Unde or fi fost acele articole, nu știu.

Cam așa trebuia propaganda comunistă să distrugă imaginea unui om de știință american, adicătelea dușman al poporului, cum ar veni. Iar noi, credeam ce ni se spunea. Cel puțin eu așa am crezut până acum câteva minute când am citit pagina Dianei Fossey de pe wikipedia și am văzut că femeia avusese o viață normală de om, nu de gorilă, ba chiar se băgase în afaceri dubioase cu statul ruandez, lucru de la care i s-a tras și moartea.

Păcat că deocamdată, cei aproape 20 de ani petrecuți în sălbăticie, n-au putut schimba fața lumii, nu au ajutat prea mult umanitatea în genere. Când îți petreci o treime din viață așa, te aștepți ca acel sacrificiu să aibă o parte pozitivă de mare impact, dar iată, nu au fost decât niște ani în mare parte irosiți ...

2 comentarii:

 1. Nu a fost de acord cu decimarea gorilelor, localnicii mananca si astazi gorile, dar pentru ca atunci cand traia Fosey nu puteau vana gorile si-au propus sa o ucida si chiar au facuto. Am vazut un reportaj din Rwuanda intro piata erau pui de gorile. Acolo se moare de foame daca nu poti vana, este singura sursa de proteina pentru localnicii saraci
  Cat a trait Fosey nu s-a putut vana nimic. N-am nimic cu ecologistii dar daca bastinasii aia n-au ce manca si vaneaza de cand sr stiu, da-le altetnativa , altfel ucid. Este valabil pentru tot mapsmondul unde o gramada dr ong-uri octotesc snimale inainte hrana pentru ,bastinasi, si ce sa manance?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este logic ceea ce spuneti, doar ca ma intreb de ce au ucis-o atat de tarziu? Totusi 18 ani reprezinta o generatie, care... ce-au mancat, daca nu au putut vana gorile?

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.