vineri, 31 ianuarie 2014

Aniversare sau onomastica?

Am auzit de curand pe cineva folosind termenul de onomastica pentru o zi de nastere. Si cum am impresia ca sunt destul de multe persoane care confunda intelesul acelor doi termeni din titlu, hai sa facem precizarile necesare:

aniversare = zi de naștere; e usor de tinut minte pt ca incepe cu "ani" deci e ziua cand implinesti niste ani (stiu, e o teorie băbească, dar e mai bine de tinut minte asa decat de folosit cu un alt sens)

onomastica = ziua numelui, vine de la un termen francez, iar rădăcina contine nom (fr.) = nume.

Si pt ca in anumite mesaje lumea ma acuza ca-s infumurata, intepata si cred ca le stiu pe toate, desi nu am afirmat niciodata ca m-am nascut cu stiinta in cap, ci am spus mereu ca verific orice informatie sa vad cat de reala este, mai ales atunci cand am dubii, priviti printscreen-urile de mai jos, de pe dex online.


3 comentarii:

  1. Buna! Am un dubio, cineva a scris pe feisbooc "cu ocazia aniversarii onomasticii", nu-i asa ca-i incorect? Sau ma înșel eu? Sunt in dubiu pentru ca persoana care a scris e directoare de scoala generala2🤔 . Multumesc pentru un eventual raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este cam fortata expresia "aniversarea onomasticii", desi nu e imposibil, cel putin in alte limbi. In romana era mai nimerit sa fi spus "sarbatorirea onomasticii".

      Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.