marți, 3 septembrie 2013

Arta de a face cadouri

foto: pixabay.com
Sunt multe ocazii din viața celor dragi ori cunoscuți în care ne face plăcere să dăruim câte ceva. Dar uneori o mai dăm în bară cu ceea ce noi am crezut că va fi o surpriză plăcută.

Mi s-a întâmplat și mie, mai ales atunci când am cumpărat un cadou pentru o persoană dintr-o altă generație, alegând ceva ce, de fapt, eu mi-aș fi dorit, crezând că și persoana respectivă ar putea avea aceleași gusturi.
Totuși, dacă mă gândesc bine, în cazul acela a fost vorba de mentalitatea generației, nu de gust. Am cumpărat ceva pentru birou, un suport de pus stiloul sau pixul. Am văzut reacția, de nedumerire și de indiferență față de cadoul primit. Și mi-am amintit cum într-o situație similară, în care o adolescentă mi-a făcut mie un cadou o jucărie de pluș, adică ceva ce eu nu aveam de fel nevoie, presupun că de fapt ea și-ar fi dorit acel cadou. Eu am mimat bucuria - nu știu cât de bine - dar lucrul acela era absolut inutil pentru mine (deși tare drăgălaș), noroc că am nepoței de la nepoate, că altfel trebuia să mă gândesc mai mult timp cui să o dau.

Cu alte cuvinte, cadoul este menit să folosească celui căruia îl dăruiești, să-i placă lui/ei, iar nu ție. Așa că, zic eu că e mai bine să întrebi pe cineva apropiat ce și-ar dori acea persoană, sau, dacă e cineva cu mult mai tânăr or mai bătrân, să-ți întrebi fiica sau mama ce cadou ar fi potrivit celor din generația lor.

Probabil că pentru o puștoaică de 15 ani o jucărie de pluș încă mai poate reprezenta o bucurie, dar pentru o persoană adultă e potrivit un alt gen de cadou: un set cosmetic, un parfum fin (nu din acelea care imită nush ce brand, mai bine o apă de colonie originală și nu prea scumpă, decât un "parfum" imitație), un șal/fular, o eșarfă, o cămașă pentru un domn (dacă-i știți măsura), o sticlă de vin sau de tărie mai deosebit/ă (tot pentru domni), ori o sticlă de șampanie pentru un cuplu la o aniversare a căsătoriei, de exemplu, o sticlă de lichior pentru o doamnă (deși de multe ori poate e bine de evitat să dăruiți băutură unei femei, genul mai sensibil poate interpreta asta ca o modalitate subtilă de a-i spune că e bețivă).

Alte cadouri potrivite în zile speciale sunt un cd/dvd cu muzica preferată, un film preferat, un calendar de perete cu imagini, un tablou sau un alt obiect de artă pentru o persoană simandicoasă :) un obiect de decor, un ceas de perete frumos, o brichetă specială sau o scrumieră-suvenir, o pereche de butoni pentru cămașă, o agendă, un stilou deosebit, un ghiveci cu o floare preferată dar pe care persoana nu o are în colecție - dacă-i plac florile la ghiveci, o carte sau un album de artă, o bijuterie fină (atenție la ce poartă persoana în cauză, nu oferiți gablonțuri sau brățări de piele unei doamne care poartă numai aur! și invers, nu oferiți bijuterii clasice unei tinere care "moare" să fie la modă în orice clipă), o poșetă, borsetă, cravată, iar pentru rude chiar o piesă de îmbrăcăminte. Un portmoneu sau un port card va fi întotdeauna un cadou foarte apreciat atât de doamne cât și de domni.

Puteți oferi și un buchet superb de flori, doamnelor numai, domnilor nu se oferă flori. Și nu oferiți flori artificiale, oricât de frumoase vi s-ar părea - la noi în țară acest gest este considerat de foarte mult prost gust, e ca și cum ai jigni persoana căreia îi oferi așa ceva - la fel cum jignitor este să oferi un cadou foarte ieftin, nu neapărat ca preț, ci ca lucrătură (un pix banal, de exemplu, ori o vază de plastic) sau o imitație. Pe undeva, ceea ce oferi simbolizează cât prețuiești tu acea persoană. Decât să o faci să creadă că o consideri ieftină, și să strici o relație sau o prietenie, mai bine îi transmiți felicitări prin telefon și atât, dacă nu-ți permiți în momentul respectiv să faci un cadou de bun gust.

Nu e nevoie să cheltui sute de lei pentru asta, o carte nu e chiar atât de scumpă, ori un cd sau un dvd, un buchet frumos de flori sau un ghiveci, de asemenea, nu vor costa mai mult de 25-30 de lei, sau poate nici atât, dar dacă arată frumos și nu e o imitație, cadoul va fi bine primit, cu condiția să fie potrivit persoanei căreia i se oferă.
Și la urma urmei, dacă suntem în pană de inspirație, un pachet de cafea și o cutie de bomboane fine, ori chiar un pachet de țigări pentru o persoană fumătoare, pot să reprezinte un cadou care nu va fi niciodată aruncat într-un colț sau primit cu răceală și indiferență.
7 comentarii:

 1. Niste sfaturi folositoare, multumesc!

  Aura

  RăspundețiȘtergere
 2. cei care raman "mereu tineri" se vor bucura oricand de un ursulet de plus. mie mi-a fost oferit un astfel de ursulet la 30 de ani, de cei mai buni prieteni ai mei, a fost un cadou unic :)
  asa cum zici si tu, a face cadouri este o arta. conteaza mult si cui il oferi, ce preferinte are, etc.

  RăspundețiȘtergere
 3. am uitat sa ma semnez :) ...ralu'

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună, Ralu'! Mulțumesc pentru "compliment", :) știu că nu mai sunt tânără, dar mai știu că toată lumea ajunge și la maturitate, apoi la bătrânețe și toți trecem prin aceleași faze psihologice :)

   Știu că nu asta ai vrut să spui :) Dar vezi tu, e greu să-ți dai seama care din semnificații va sări în ochi celui/celei pe care o cadorisești. Mai ales când e vorba de un cadou mai oficial, adică nu între rude/prieteni de-o viață, ci între persoane pe care le cunoști doar superficial.

   Mie un cadou-jucărie făcut unei persoane adulte mi se pare inclusiv o jignire, adică poate interpreta că aș vrea să-i spun indirect că e imatură/handicapată/retardată mintal!!? :) Asta am învățat-o de la proful de română din liceu, căruia la sfârșitul clasei a 12-a i-am făcut - toată clasa - cadou o păpușă îmbrăcată în uniformă (o croise mama unei colege) și cu o cocardă albă la piept pe care am scris ceva frumos și am semnat cu toții. S-a supărat foarte, foarte tare pe noi, zicând că el nu are ce să facă cu o păpușă, că el nu e un copil, ne-a jignit în fel și chip, și la sfârșitul orei a lăsat-o pe catedră.
   Mi-am învățat lecția, deși atunci pe toți ne-a durut foarte tare refuzul lui explicit. Și uite că acum, la maturitate, i-am dat dreptate.

   Ștergere
  2. poate daca ii luati o masinuta se bucura :p

   serios vorbind, chiar nu am vrut sa te jignesc sau ceva, numai ca e prima data cand aud aceasta parere: ca oamenilor maturi nu li se ofera plusuri. de aceea am si "comentat". poate si pentru ca am primit si oferit la randul meu acest tip de cadouri iar reactiile au fost tot timpul pozitive. este foarte corect ca relatia dintre mine si destinatarul cadoului era de fiecare data una destul de apropiata (iubitului meu i-am oferit ca prim cadou un puzzle personalizat cu poza noastra. il are si acum la noi acasa pentru ca suntem casatoriti de 5 ani).

   poate ca intr-adevar unui profesor i se potrivesc altfel de cadouri...

   ralu'

   Ștergere
  3. Nu sunt foarte sigură că l-ar fi încântat mașinuța :)) în anii aceia Cească dăduse o lege sau așa ceva, cum că nici de 8 martie femeilor nu aveai voie să le oferi altceva decât flori (era vorba de profesoare, mă rog, legat de relațiile de serviciu, nu de familie sau prietenie). Și este foarte posibil ca omului să-i fi fost teamă să primească până și o păpușă, că nu puteai ști cine din clasă era fiu de securist.....

   Știu că nu ai vrut să jignești :)) am vrut doar să-ți arat ca atunci când nu cunoști bine persoana (ca în cazul prietenilor foarte apropiați și rudelor), trebuie sa te gândești mai mult la ce să alegi, să fie ceva neutru, să "dea bine" în toate sensurile, să nu aibă și conotații negative, chiar dacă sunt neintenționate.
   Cu atât mai mult dacă persoana aceea este mai sus situată socio-profesional.

   Chestia cu plușurile poate că este subiectivă și oi fi singura din lumea asta care se simte prost când primește așa ceva indiferent de la cine ar veni, totuși cred că la un șef de ziua lui, la colega de serviciu, la medicul care te-a pus pe picioare dintr-o boală grea, la vecina căreia îi lași cheia să-ți ude florile cât ești în concediu, nu le faci cadou un muțunachi, dacă vrei să le fii recunoscător pentru efortul depus.

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.