joi, 4 iulie 2013

De ce nu-mi place Lyoness

Ar trebui să scriu "De ce nu-mi place Lyoness? Sfârșitul", ca să fie o simetrie între prima mea postare despre Lyoness și cea de azi. Totuși ceea ce scriu mai jos nu se referă la sistem în sine - și nici măcar la un singur astfel de sistem -  ci la oamenii pe care i-am întâlnit și la felul în care au înțeles ei să recruteze.

Așadar, s-o luăm metodic:
Unu. Mai întâi, eu am fost băgată în rețea printr-o minciună. Poate că dacă venea de la un străin, mai treacă-meargă, dar a venit de la o rudă foarte apropiată. M-a întrebat dacă nu vreau un card de reduceri la cumpărături. Și atât. Fără alte detalii. Firește, am crezut, așa cum credeți voi, cei care citiți acum, că este vorba de un card care-mi asigură o reducere la cumpărături, un bonus, adică în loc de 25 de lei pe o pizza, să dau 20. Abia când am mers la prima mea cumpărătură Lyoness am văzut că am fost mințită. Că bonusul este virtual, pus într-un cont, că tu plătești tot atâta cât scrie pe bonul de casă, iar când din bonusuri (de 2-4 %, majoritatea lor, din care o parte merge la Lyoness, deci un om cu un salariu mediu mai încasează bonusul ăla pe la Sfântu' Așteaptă) se adună 50 de lei în cont, abia atunci îl poți retrage, însă din cauza hățișului numit Lyoness, e mai bine să-l reinvestești, dacă ai rețea și vrei să câștigi poziții. (La un simplu calcul, dacă 50 de lei = 1%, că atât iți revine, cel mai adesea din cumpărăturile tale, înseamnă că trebuie să faci cumpărături la partenerii L., de 5.000 de lei, adică de 50 de milioane vechi. În cât timp se adună bonusul pe card - bonus pe care nu-l poți scoate cash niciodată, așa cum mi s-a spus, ci îl poți doar folosi la alte cumpărături?)

Hai să zicem că am mai fost în rețele MLM, și că pe undeva știam cum stă treaba pt că și pe acolo se minte (prin omisiune) ca să bagi oameni în rețea. De aia pt mine MLM-urile astea nu sunt potrivite. Urăsc să mint ca să obțin avantaje, și urăsc la fel de mult să fiu mințită din același motiv.

Doi. La noi lumea este extrem de reticentă când aude de astfel de rețele. Probabil au intrat mulți în multe țepe și de aia. Sau... nu știu de ce. Însă eu am întâlnit foarte mulți oameni care au spus NUUUUUU!!!!! Foarte mulți. Așa că, atunci când am încercat să cooptez în Lyoness, m-am lovit iarăși de acest zid. Loviturile astea pe mine mă dor. Mult. Pentru că oameni la care ții se îndepărtează când le propui ceva de genul. Pentru că uneori ești refuzat cu o vehemență și cu o ostilitate demne de un infractor, nu de un om normal care nu te obliga să faci nimic împotriva voinței tale. Dar probabil că alții sunt atât de agresivi în a-și racola oamenii încât de aici rezultă violența asta în a refuza cu maximă vehemență uneori, o asemenea propunere.
Pentru mine, gândul la sumele pe care le-aș câștiga din pozițiile Lyoness și din bonusuri mă lasă rece. Nimic material nu poate răscumpăra faptul de a mă fi simțit jignită de cineva, fără s-o merit.

Trei. După vreo 2 ani (în care nu am făcut nici 10 lei bonus pe card :)) că am în zonă un singur magazin alimentar unde pot folosi cardul Lyo) aflu de la o colegă de rețea, că trebuia ca la înscriere sponsora mea să-mi prezinte niște acte pe care să le semnez, adică acordul, contractul meu cu Lyoness. Ceea ce nu s-a întâmplat niciodată! Nici măcar nu mi-a spus că ar exista un asemenea contract, că ar fi trebuit să semnez un acord, ceva. Asta mi s-a părut chiar o fraudă, nu?

Patru. Cum ziceam mai sus, am un singur magazin în zonă, de fapt, două, dar al doilea e o farmacie, care acceptă Lyoness (și care dă un discount de 5% pe loc la cumpărături de peste 100 de lei - normal că prefer bonusul lor). Magazinul nu este foarte apropiat, și nici nu găsesc acolo toate alimentele pe carele consum eu în mod obișnuit. Mărcile pe care le vreau eu nu le au, de exemplu cafea Lavazza. Ca să nu mai spun că este și mai scump decât alte marketuri. Însă acum văd că nici nu mai e în lista partenerilor Lyo.

Cinci. Acum mai bine de o lună am ieșit din rețea. Vreau să spun că unul din sponsorii mei pe linie ascendentă, care se ocupă cu adevărat de rețeaua lui (și ăsta e un lucru extraordinar!), mă tot suna să vin la întâlnirile Lyoness organizate de el. Începuse să mă deranjeze insistența lui. Păi dacă vezi că m-au sunat și alții, mai direcți ca tine, și nu am venit, nu este clar că AM O PROBLEMĂ față de această afacere? Nu e clar că am rețineri? Că nu mă interesează ședința ta de minim 3 ore în care explici sistemul, pentru că nu teoria mă interesează, ci minciunile de mai sus și agresivitatea oamenilor, și astea nu le poți tu controla? Atunci, pentru că telefoanele astea chiar mă deranjau, (dădea de pe diferite numere, omul), am ieșit din rețea. Oricum aș fi făcut-o, dar mi-aș fi dorit să nu fi fost (și) din acest motiv. Să nu fi fost tu, văr-miu, picătura care a umplut paharul.

Emailurile de la el vin și acum. În spam, că acolo le-am trimis de la o vreme. Iar azi, așa, că tot era joi și aveam de cârcotit :) deschid mesajul primit și-l citesc, de pamplezir, că cifrele alea statistice nu-mi spun nimic. Cu ce-l încălzește pe un membru că are 4000 de oameni în rețea? De ce nu spui, vere, câți din ăștia sunt activi?
După care continui lectura și dau peste un pasaj care-l cam descalifică pe vărul ăsta al meu. Noi, cei care nu suntem în rețea, suntem proști. Hăhă! =)))
Bine, băh! Dacă tu te crezi deștept pt că ești într-o rețea MLM, e problema ta.
Eu credeam că pur și simplu sunt oameni potriviți să facă un anume lucru, și alții nepotriviți, care nu au calitățile necesare. Așa cum tu n-o să fii niciodată atras să coși goblen, de exemplu, pentru că nu ești făcut pentru asta.

Și n-ai decât să mă privești de pe o plajă din Honolulu, așa cum zici în mesaj, cine te-mpiedică? Nu te-ai gândit nici o secundă că pe mine poate nici nu mă interesează cine și de unde mă privește. Mă interesează ce fac eu în pătrățica mea, și atât.


fragment din mesajul primit pe email

later edit: voi reveni cu un screenshot după comentariul plin de insulte pe care l-am șters acum câteva zile. Ca sa vedeți cam ce fel de oameni se perindă prin mlm-uri. N-or fi toți ca acea Ștefania, dar e de ajuns sa fie câțiva, ca să alunge oamenii din sistem.

Cum spuneam, mesajul:


Stimată Stefania, iți multumesc din suflet pt comentariu. Uite așa am reușit să înțeleg că într-adevăr nu am ce să caut lângă oameni de o asemenea calitate ca a dumitale și că hotărârea mea de a nu mai activa vreodată în mlm este una chiar foarte bună. Îmi pare rău că ești atât de disperată după recruți și după câștig încât să lași asemenea insulte pe net. Eu nu-ți doresc decât mult succes în continuare, cu mesajele pe care le transmiți, oricine ai fi și oriunde te-ai afla!

5 comentarii:

 1. Esti cam dura cu varul tau :) Stii de ce? pentru ca ai facut o comparatie totla nepotrivita. Daca tu esti pasionata de goblenuri (sau alte activitati tipic feminine) care nu te fac decat sa pierzi timpul si poate sa te relaxezi, varul tau este pasionat de o actuivitate (MLM) care i-a adus miliarde. Deci, nu prea merge faza cu "parul ce paraseste capul prost". Pentru banii aia a trebuit sa munceasca, sa trimita mailuri, etc. Intr-adevar sunt persoane care nu agreeaza aceasta activitate. dar stau eu si ma intreb: OARE CE AU FACUT ASA IMPORTANT ACELE PESOANE DE VORBESC ASA DE RAU UN OM CARE A REUSIT? Un mare patron cu afaceri importante e de inteles, dar un simplu carcotas, e penibil!!!!!!
  Inca o chestie: vorbim de un MLM special, a fost premiat ca fiind MLM-ul perfect. Nu trebuie sa vinzi nimic, trebuie doar sa profiti de niste cumparaturi care oricum se fac. Ale tale sau ale celor din reteaua ta. Si sa stii ca uneori e vorba de sume colosale.
  Varul tau a avut o expresie: " nu e pentru oricine, e pentru cine intelege". Se pare ca nu multi inteleg. Asta e, fiecare cu capacitatea lui :)

  RăspundețiȘtergere
 2. "OARE CE AU FACUT ASA IMPORTANT ACELE PESOANE DE VORBESC ASA DE RAU UN OM CARE A REUSIT? "

  Daca nu stii, taci.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici o activitate nu este pentru oricine, ci pentru aceia care au calitatile necesare acelei activitati. Din acest punct de vedere am facut comparatia intre a face mlm si goblenit. Ca activitate, nu ca eficienta financiara. Desi, cautați pe ebay sa vedeți cam cu cat se vand articole astea hand-made.

   Si mai cred ca dincolo de bani cu mult mai important este felul in care te porti, atitudinea, omul din tine. Degeaba ai bani multi, daca jignesti doar pentru ca altii nu gandesc si nu simt la fel ca tine. Nu banii te fac sa ai inteligenta, cu asta te nasti.

   De altfel aici a mai comentat cineva, in termeni foarte insultatori, afirmand apoi ca si castiga sume importante in L. Păi, nu vă supărați dumneavoastră, dacă așa arată profilul cuiva care castiga din mlm-uri, nu merita sa te inscrii si sa ajuti pe un astfel de om sa devina liber financiar. Voi posta acel comentariu ca screenshot de pe email, pt ca de aici l-am sters.

   Ștergere
 3. Nasol.
  Oana, cand nu stii nik ... nici n-ai cum sa crezi nik. Te-am chemat sa vii macar o data la o intalnire de-a noastra ... ca sa vezi ca totul e privit anapoda. Si eu am fost reticent iar acum e afacereavietii mele. Iar Gaby nu te-a mintit cu nimic. Oamenii pot sa-si scoata banii sau pot sa si-i lase sa se transforme cu totii in acele unitati, numite pozitii. Insa, ceea ce nu stii tu e ca, o astfel de pozitie, iti va aduce mult mai multi bani in banca decat un banal Cashback.

  Var'tu ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vorbim despre lucruri separate. Nu m-am referit la sistem, ci la cum sa racolezi oamenii intr-o retea MLM in Romania, oricare ar fi ea. Daca singura metoda care merge, e pacalitul, atunci asa ceva nu este de mine. Pe mine nu Gabi m-a bagat in retea.


   Ștergere