miercuri, 5 iunie 2013

"Perle" la engleza

Am mai scris despre ce perle școlărești găsesc prin extemporalele kindărilor și acum câteva luni, doar că acelea erau la geografie.

Acum corectez lucrările ălora care poartă lanterna roșie, ca să mă exprim fotbalistic, și care nu se știe dacă vor ajunge în liga A până la toamnă.

Așadar:
- give the translation in Română to the following words... (asta fiind în romgleză)
- jacket înseamnă supra-completă (supra-copertă, de carte, dar nu a auzit bine de la sufleur  ;) )
- înainte de inventarea hârtiei se scria pe paphyllus  (în loc de papyrus, și am găsit cuvântul ăsta la mai mulți elevi..)
- anthology = o culegere de texte de un autor fără anunț (!!!???)
- Johannes Gutenberg was the inventor of the painting press (presa de pictura) in loc de printing press, presa de tipărit, tiparnița.

Si mai am de corectat niste teze, deci stati aproape, mai vine un calup de "perle" englezești zilele astea.

Poza e de acum 2 ani, notele din seara asta sunt ceva mai răsărite :))

9 comentarii:

 1. Dumneavoastra sunteti doamna profesoara de geografie sau de engleza?Si inca ceva.Mai este valabil formularul de la sectiunea "Contact"?Am trimis unul si vroiam sa fiu sigura daca l-ati primit.

  RăspundețiȘtergere
 2. De ambele. Am terminat geografie-o limba straina (engleza). Din cate imi amintesc ti-am raspuns in seara asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si primesc raspunsul pe email?

   Ștergere
  2. daca tu esti dariuta... de pe yahoo cauta si in folderul de spam. Am raspuns la mesajul persoanei cu acest id de yahoo ieri pe la 5 dupa amiaza.

   Ștergere
  3. Da eu sunt....si nu,nu esti in spam,esti in lista de contacte.am primit toate mesajele

   Ștergere
 3. eu nu rad...si eu mai gresesc la engleza , :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Sărut mâna, doamnă! Mă bucur enorm c-am dat peste blogul dumneavoastră. Îmi place la nebunie tot ce scrieţi, pentru că o faceţi într-un mod amuzant şi captivant. De vreo 4 zile, îmi împart timpul "online" între Pulbere de stele şi blogul acesta. :)
  Şi pentru că am aflat că sunteţi profesoară şi de limba engleză (nu ştiu ce era în căpăţâna mea, dar trăiam cu impresia că acea limbă străină de care menţionaţi în "about"-ul dvs. este limba franceză), profit un picuţ de situaţie şi vă adresez şi eu o mică întrebare: Dumneavoastră cum aţi reuşit să învăţaţi această limbă străină? (în afară de şcoală, aţi mai avut şi alt sprijin, aţi fost în Marea Britanie sau ceva de acest gen?) - okay, ştiu că-s două întrebări de-acum! :D Nu am probleme grave la limba engleză, numai că... nu ştiu ce se-ntâmplă cu mine de n-o pot înţelege aşa cum mi-aş dori. În mare parte, problema mea şi coşmarul meu este reprezentat de gramatică (mai ales timpurile verbelor!). Mi-am cumpărat cărţi peste cărţi, dar parcă nimic nu mi-e de folos. Am cerut ajutorul doamnei mele profesoare, dar nu mi-au fost înţelese doleanţele, din păcate. Vreau să ajung la colegiul pe care mi-l doresc, dar am aflat că trebuie să stăpânesc limba engleză foarte bine. Oricum, sunt pe deplin conştientă că limba engleză e un "must" şi-n societatea de astăzi. Nici cu acele cursuri de genul Cambridge nu prea a mers pentru că eram mulţi şi unii înţelegeau mai bine (sau ştiau deja), alţii nu prea. Of, mă iertaţi pentru deranjul pe care sunt conştientă că vi-l cauzez, dar mă gândesc că-i mai bine să cer un sfat de la înţelept, decât să-i las pe alţii să mă ameţească cu fel de fel de "soluţii cum altele nu-s". Mulţumesc anticipat! O seară faină! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, Ema, ma bucur sa te cunosc! :)
   Nu am mai avut alt sprijin decât pe la 20 de ani, un an de zile pregătire suplimentară cu o profesoară de generală, pt facultate, care nu mi-a fost de mare ajutor pt ca nu am reușit la admitere in anul acela ci in următorul (din cauza geografiei economice, nu țineam minte cifrele - producțiile la fier, gaze, petrol, etc). Altfel, nu am fost in Anglia decât ca turist, si nu am avut unde sa învăț engleza decât la scoală.

   Dar pot sa-ti spun urmatoarele:
   - dacă nu ai talent la o limbă străină, te chinui degeaba.
   - dacă ai o motivație bună, poți să recuperezi ceea ce altă dată nu ai învățat. Dar dacă nu ai talent la limbi străine, chinul e cam în zadar. Deci orice ai face, se raportează la acea înclinație nativă.
   - cu toate acestea, dacă locuiești în Anglia, să zicem, timp de 6 luni sau un an, fără să ai contacte cu români, nu vei avea încotro și vei învăța limba, indiferent de talentul tău nativ. De altfel cea mai bună metodă de a învăța o limbă străină este să trăiești printre vorbitori nativi.

   Profesorul cu care înveți trebuie să-ți placă. Dacă nu-ți place de acea persoană și nu te potrivești cu el/ea, este degeaba, subconștient, nu vei fi atentă la ceea ce-ți explică și nu vei face ceea ce-ți cere. Poate să fie el cine știe ce somitate în materie, a fi pe aceeași lungime de undă cu profesorul tău contează enorm. Aici și experiența acelei persoane contează, pt că de profesor depinde să te "agațe", să-ți spună ceva cu care să te cucerească. De exemplu că el/ea nu face pregătire decât cu copii deștepți (chestia asta merge la ăia mici) :D

   Altfel, e bine să citești în engleză (romane) sau să asculți posturi tv în engleză când ai treabă în casă (când calci rufe, faci mâncare, ștergi praful etc). Nu este necesar să fii atentă la ce se spune acolo, informația se va stoca în subconștient, te vei obișnui să auzi vorbindu-se în engleză și la un moment dat se face un salt, și vei ști pur și simplu anumite construcții gramaticale fără să le înveți școlărește.

   Dar dacă nu ai mult timp la dispoziție, e nevoie de puțină pregătire intensivă, cu cineva care să aibă timp doar de tine (dacă dă meditații la mai mulți elevi deodată, ajungi iar de unde ai plecat, adică nu vei acumula mare lucru).

   În final îți mulțumesc pentru întrebare. Mi-ai dat o idee pt o nouă postare cu lecții despre timpuri, lecții pe care le-am conceput acum niște ani când am predat engleză unor grupe de adulți, la niște companii. M-aș bucura dacă te vor ajuta cu ceva, fie și cât de puțin.

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.