vineri, 24 mai 2013

Vinerea cu amintiri. De-ale scolii.

Plecam azi spre casă de la locuința mea de serviciu și mă gândeam cu o oarecare amărăciune că anul ăsta o să am și eu cohortele mele de corigenți. Și eram mâhnită în sinea mea. Știu cum e; la vremea mea, am fost nevoită, odată, să învăț toată vara la matematică - ahhh!! nesuferită materie!! - și tot nimic nu am priceput, am învățat papagalicește și am demonstrat că am învățat, ca să trec. Nu că știu, ci că am învățat ca pe o poezie în limba chineză, fără să înțeleg mare lucru din teoremele și ecuațiile alea. Cred că am avut un prof de treabă. Eu nu m-aș fi trecut .

Așa că am simțit pe pielea mea cum e să fii corist. Drept e, că așa simțeam noi, generația noastră. Celor de azi se pare că îi doare la bască dacă nu trec la o materie sau două.

Așa că mergeam eu și târâiam trollerul după mine, agale, întrebându-mă oare cine s-a schimbat de-a lungul anilor? Eu? Elevii? Sau bifez ambele răspunsuri drept corecte? La început țin minte că abia puneam vreun 6, 5-ul era o raritate la mine. Notele erau de la 7 în sus, pe merit, pentru că dacă mai țineți dumneavoastră minte, era perioada aia, de după '90, firește, când toată lumea credea că are nevoie să știe engleză. Puștanii învățau pe rupte, și la bac era examen scris, cam la fel ca la română, cu analize literare pe Shakespeare, Miller, Dickens sau Hardy, cu gramatică la greu, cu eseuri.

După o vreme, mi-am dat seama că notarea nu mai putea începe de la 7. Erau din ce în ce mai mulți elevi de 5 și de 6. Engleza nu mai era un must, dar încă erau mulți care învățau bine de tot. Bacul se dădea oral, subiectele erau mai subțirele, că nu aveai timp să formulezi nuș' ce teorii literare in zece minute.

Apoi a venit vremea aia cu manualele alternative când totul s-a dat peste cap. Literatura a dispărut aproape de tot, unele manuale nici nu prea aveau exerciții, altele conțineau greșeli multe și mari. Bac-ul a început să devină tot mai simplu. Însă chiar și așa, exercițiul de gramatică era punctul forte. Nu știai gramatica, nu prea luai notă de trecere. Am început să am și eu câte un corigent doi. Țin minte că prima dată era vorba de o fată care tot trimestrul 3 a lipsit de la școală. Că încă nu era cu semestre.

După care, de la an la an interesul pt engleză și învățătură în general a scăzut. Sau m-am făcut io mai a dracu'. Acum mă văd nevoită să las pe capete. Iar bacul e ca și cum n-ar fi. Poți să nu spui și să nu scrii nimic, competențele la limbi străine le iei doar dacă te prezinți. Chiar dacă ai liniuță peste tot, la toate cele 5 competențe lingvistice, asta nu înseamnă picat. Nu există picat sau respins la competențe. Vei merge mai departe la probele scrise.

Așa că, elev rătăcit pe blogul meu, nu-ți fă griji. Poți să dormi mai departe. Și să visezi că devii bogat și foarte bine situat social, doar așa, pentru că exiști.
Somn ușor!


sursa foto: http://www.visualphotos.com/
5 comentarii:

 1. Buna Oana, nu cred ca esti mai rea ci elevi din ce in ce mai dezinteresati de educatie, daca guvernantii nu dau doi bani pe educatie ei de ce ar da mai mult.Si oricu are mama si tata bani, e somaj, mai fac si video chart, e la discretie pe toate anunturile din ziare unde sunt ademeniti cu mii de lei deci ce le mai trebuie invatatura!!!???Nu credeam ca o sa ajunge in 2013 cu analfabeti mai multi ca in 1965 cand am intrat eu la scoala , cand doar ocazional auzei de oameni care nu stiau carte si care veneau la cursuri serale sau cu copii lor sa innvete.La liceu si la facultate se intra cu examen pe merit nu cu notele platite de parinti din scoala generala sau liceu, sau se declara rromi sa intre pe locurile lor fara nici o problema(cel putin asa e in capitala Romaniei in secolul XX! si cred ca asa e peste tot).Cu uvernantii nu au respect pt. profesorii, nici elevii nu au pic de respect, nu au de unde sa invete pt ca treaba aia cu cei sapte ani de acasa a disparut, acu sunt unu sau doi si pe ura sunt uitat la crese/gradinite/after school/ discoteci/baruri ....etc(scuze am fost cam rea si cam dura dar teme ta m-a emotionat/intrigat dar m-a si intaratat si a scos cei mai rau din mine)
  o noapte linistita
  Mihaela O

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. scuze, unde mai lipsesc litere nu prea mai merge asa bine tastatura si cand m-a grabesc nu prea observ

   Ștergere
  2. 'neața, Mihaela! Nu știu ce să mai zic... uneori mă gândesc că elevii s-au schimbat, dar nu se poate ca eu să fi rămas aceeași. Știu, există multe tentații, dar nu în localitățile mici. Cu cât orașul e mai mare, cu atât tentațiile sunt mai mari :) Mi se pare că este și o chestie de vârstă: și profesorii noștri percepeau la fel, că noi eram leneși față de felul în care a învățat generația lor.

   Da, ce-i drept... nici nu suntem susținuți...

   Ștergere
 2. Am descoperit intamplator blogul dumneavoastra si de trei ore citesc, citesc....cata dreptate aveti...copii din ziua de azi nu mai au interes pentru scoala, sunt greu de educat dar asta nu din vina lor...o mare vina o are societatea in care traim si parintii....mai nou trebuie educati ei prima data , apoi elevii, dureros dar adevarat....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bun venit pe blogul meu, Geanina! Este adevarat ca motivele pentru care interesul pt invatatura este scazut sunt mai multe si din mai multe parti. Dar nu sunt de acord cu tine ca elevii nu ar avea nici o vina.

   Stii tu... se zice ca la un divort niciodata nu e unul alb si unul negru, ci amandoi fostii soti sunt gri. Mai mult sau mai putin...

   Cam asa e si aici: o fi societatea, mentalitatea parintilor de azi, profesorii prost platiti, mediatizarea foarte intensa a unor non-valori, dar adolescentul chiar e nevinovat ? :)

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.