joi, 9 mai 2013

Portret al escrocului la maturitate

Un articol scris pe un blog mai vechi de-al meu, care acum nu mai există. Postarea asta e de actualitate mereu :)

Escrocul sentimental, că despre el o să vorbesc în continuare, sau mai bine zis, mârlanul, e un specimen destul de des întâlnit. Pe stradă, la cafenea, la serviciu. Arată ca oricare. Când îl cunoști, în funcție de interes, ascunde vârsta reală, datele despre familia lui sau despre adresa reală. Și cum o minciună atrage pe alta, șirul abia pornit se transformă în tăvălug. Din fericire pentru el, are îndeajuns de multă experiență de viață în așa fel încât tăvălugul să cadă peste cei care-i devin victime. Deși se poate întâmpla să fie și el făcut afiș. :w00t:

Dacă e bărbat, spune că are 50 de ani în loc de 45, că e sau nu căsătorit, după cum simte în acel moment, că are sau nu are copii, că locuiește în Cluj când el e de fapt din Tg. Mureș. De regulă are mașină, second hand, însă ferește-te să i-o critici, că dacă faci asta și chiar ai nevoie să te ducă rapid undeva, te va refuza sistematic. Umblă mult prin țară, are treburi, afaceri, și mai multe conturi pe site-uri gen oiubire, aman2, etc. Îmbină afacerile cu slalomul printre femei, dar la el se poate combina orice. Înșeală și minte partenerii de afaceri la fel ca pe toată lumea din jurul lui, nu are prieteni adevărați decât pe el însuși. Nu căuta să-l înțelegi. Nici el uneori nu se înțelege prea bine.

Se laudă cu călătoriile lui în țări pe care nu le-a văzut decât la televizor, îți dă chiar și sfaturi cum să ajungi pe acolo, povestește de călătorii cu avionul, dar uită că în avion geamurile nu pot fi deschise, și uite-asa se mai dă de gol cu minciuna. Dacă ești sincer si-i atragi atenția că a greșit, se înfurie, urlă, și tot pe tine te scoate vinovată. E bine să nu-i arăți mârlanului că știi că minte, prefă-te, la fel ca el, și da-i un şut elegant afară din viața ta, când se ivește ocazia. Că altfel îți mănâncă zilele.

Specimenul mascul se hrănește cu mâncarea ta, respiră aerul tău, stă la tine pe banii tăi, îmbracă tricourile tale, îți cere bani pretinzând că el a consumat benzină ca să te viziteze, și când te duce într-un mini concediu îți cere jumătate din bani, ca să fie totul cinstit, nu? :rolleyes:

Îți ia tot cu pretenția că ți-a dat el ție multe. Și nu te ajută când ai nevoie. Niciodată. Uneori îți controlează geanta, portofelul, fluturașul de salariu, lucrurile. Mai și ia cate ceva, convins că n-ai să observi și face cadou altora. Lucruri mici, cât să încapă în buzunar. Dacă se îmbată, lasă ostentativ mobilul pe masă, deschis, ca să vezi tu câte amante mai are și ce mult îl iubesc ele. Mesajele astea nu le șterge, până nu se convinge că le-ai citit.

Nu are nimic sfânt în el, și totuși îi e teamă de roata vieții. Câteodată îl cuprind remușcările și încearcă să compenseze câte ceva, prea puțin, din mârlăniile care se țin lanț zilnic. Dar asta nu durează mult.

Dacă-l prinzi în fapt, nu recunoaște, să-l picuri cu lumânarea. Începe să urle la tine, că adevărul îl face să-și sară din minți, și tot către tine îndreaptă un deget acuzator. Dacă te ții bățoasă și-i demonstrezi cu dovezi că minte, amenință că se răzbună. Este în esență un laș, iar dacă vrea, are destule relații și oameni obligați prin care sigur că ți-ar putea face rău. Spre ghinionul tău, la atâta îl duce mintea.

Dă puțin și cere mult. E mârlan până la capăt, e plin de sine și numai el are valoare, în ochii lui, pe lumea asta. Ceilalți sunt niște proști pe care el crede că îi manevrează cum vrea. Dar nu întotdeauna socotelile de acasă se potrivesc cu cele din târg.
Avantajul tău este că mârlanul își face mulți dușmani, care nu se știe când, îl vor doborî odată și odată.


O seară frumoasă acum! ;)

4 comentarii:

 1. Interesant! Interesant ar fi si un articol din partea cealalta! Sa avem un tablou complet cu "marlani si marlanite" :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Așa mi se ceruse și prima dată când am scris articolul, dar trebuie redactat de cineva care a cunoscut genul feminin de mârlăniță (mă întreb dacă masculinul acestui diminutiv o fi mârlănoi?!??! :DDD ) foarte îndeaproape.

   De fapt, dacă mă gândesc bine, am o colegă de serviciu care se potrivește tipologiei, dar prefer să o portretizez după ce ies la pensie sau când nu vom mai împărți aceeași cancelarie ;) :))

   Ștergere
 2. Hristos a înviat! Vă doresc o vară frumoasă şi mult succes copiilor la examene :) Foarte interesant, cred că este o nouă specie care ar putea fi încadrată în ATLASUL DE MITOCĂNIE URBANĂ :) Vă pup, Alexandra

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevarat a inviat, Alexandra! Multumesc de urari!

   Atlasul acela nu prea il cunosc, mai ascultam cate ceva cand faceam naveta, la radioul din microbuz. In orice caz, postarea originala era de prin 2009, undeva in luna august ori septembrie. Stiu aproape exact data, pt ca stiu pentru cine, sau din cauza cui, l-am scris :))

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.