vineri, 3 mai 2013

Amintiri. Viza Schengen.

Era în 1995. Plecam într-o excursie cu autocarele prin Europa, până la Glasgow, unde aveau loc simultan 2 Congrese de science-fiction. S-au numit World-Con. De la Convenție.

Atunci a fost prima dată când am ieșit în afara granițelor României. Am avut nevoie de viză de Austria, și de viza Schengen, pe atunci un spațiu limitat la câteva țări dezvoltate din vestul Europei. Viza de Anglia a fost și ea acordată la intrarea în țară, imediat după ce am coborât de pe ferry-boat.
Odată cu prima excursie afară, a venit și primul incident datorat faptului că eram români, la nemți. Într-una din nopți am rămas într-o parcare, în autocar. Câțiva tineri treceau pe lângă noi și citind pe spatele autocarului adresa de România a transportatorului, au scuipat pe caroserie zicând "Weah! Rumanische...." M-a durut. Era pe vremea mâncătorilor de lebede negre la Viena, tuciurii și ei parcă, dacă știrea respectivă o fi fost adevărată.
Apoi, la convenție, la standul României era o prezentare de carte, o antologie S.F. scrisă în engleză special pentru acea ocazie. Unii străini au cumpărat-o, alții au luat un exemplar gratuit - au fost vreo câteva zeci și gratis - și văzând de unde provine, l-au pus direct la coșul de gunoi.

Ei, dar a trecut. Azi, dacă m-ar întreba cineva, nu aș mai fi de acord cu intrarea în UE și cu străduința de a ne vedea și noi în spațiul Schengen. La început mi-am dorit, am crezut că va fi și la noi ca la ei, cu timpul. Acum... nu mai gândesc la fel. Dar mă uit cu plăcere în pașaportul cel vechi, la viza atât de dragă mie cândva.


2 comentarii:

 1. Eu sunt de parere ca situatia se datoreaza celor care, dupa '90, au transformat Romania intr-o colonie (Prof. Ilie Serbanescu stie ce zice!)
  Povestea cu lebedele este o poveste veche (sute de ani) si a fost indusa. Asa se explica reactia tinerilor.
  Imi amintesc de alegerile prezidentiale din 2009. O pustoaica (vreo 20 de ani) imi spune:
  - Ce cruzi ati fost cu omorarea lui Ceausescu.
  - Daca este sa ne asumam situatia, de ce nu ti-o asumi si tu?
  - Nu eram nascuta!
  - Nici eu nu am fost la Targoviste!
  A cazut pe ganduri. Nu stiu daca a inteles maipularea la care era supusa in campania electorala. In aceiasi situatie se afla cetatenii din vest. Nu trebuie dacat sa aflam cine manipuleaza presa occidentala.
  PS Va spune ceva Malta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Off, da, imi spune. Printre altele si ca aveti dreptate cu dialogul acela. Nici fata nu se nascuse inca, nici noi nu fusesem la Targoviste (si unii, foarte putini, zic eu, pretind ca nici el nu se afla acolo, ca a fost un film, ca oricare altul ...).

   Si daca ar fi inteles-o, se schimba ceva? Nu cred ca are importanta ce facem noi, multimea, atata vreme cat hotararile nu le luam noi.

   Fara legatura cu topicul de mai sus: aveti idee de ce se numeste tara noastra Romania si cine a folosit aceasta denumire si de ce s-a impus ca nume oficial al statului nou-format? Intreb pt ca nu stiu si m-ar interesa informatii pe aceasta tema.

   Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.