joi, 27 septembrie 2012

Ieri, la o clasa

Intru. De parca as fi fost invizibila, ei continuau sa se harjoneasca. Ridic tonul si imi fac anuntata prezenta cu mai mult decat cu hello, pupils. Imi asez lucrurile pe catedra, ei - nimic! Incep sa tip, aproape. Ma rog, se pare ca urlatul are efect. De scurta durata. Le impart lucrarile initiale. Se distreaza copios pe seama notelor de unu si ceva sau doi.

Am senzatia ca spiritele se mai calmeaza. Ma apuc sa predau a doua lectie din manual, despre obiectivele turistice ale Londrei. British Museum, Buckingham Palace, 10 Downing street.... Cum ma intorc spre tabla sa scriu, cum 2-3 baieti ies din banci si se harjonesc iar. Ma rasucesc si tip la ei. Povestea se repeta de cateva ori, de fiecare data fiind implicati alti elevi.Trafalgar Square, Piccadilly Circus.

Mi se termina bucata de creta si nu gasesc alta. Trimit elevul de serviciu dupa creta. Clasa - baietii, ca fetele se straduiesc sa citeasca si sa traduca paragrafele din manual - incepe iar freamatul. Tip din nou, aproape ca nu mai am glas de cat trebuie sa urlu sa faca liniste si sa scrie in caiete de pe tabla. Vreo 5-6 nu vor sa scrie nimic. Cand elevul de serviciu revine, atinge in drum spre banca un coleg. Care il pizduie fara jena. Ma uit urat la el. Continui lectia in vacarm. St. Paul's Cathedral, Westminster Palace si Big Ben. Apoi urlu din nou la obraznicaturile care nu se potolesc. Aud ceva cu futu-ti... Acelasi elev de mai inainte, la un alt coleg. Il apostrofez sa-si tina gura. Dupa inca o idee principala, despre Madame Tussaud's Museum, nesimtitul isi baga p.la nu stiu unde sau in cine. Imi vine sa turbez de furie. Ii atrag atentia ca eu nu sunt pusa acolo sa ascult limbajul licentios al unora - desi ma indoiesc ca stie ce-i aia limbaj licentios. Precizez (ce idee nefericita!) ca am 50 de ani (ma rog, aproape) si ar trebui sa arate un pic de respect macar pt mine daca nu si pt colegele lui. Din spatele clasei aud "La pensie!". Apoi il trimit, la modul serios, la psihologul scolii. Ma gandesc ca in toti cei peste 23 de ani de cariera nu am mai auzit un acelasi elev sa injure fara perdea de 3 ori in decurs de 10-15 minute, cu un profesor de fata. Poate ca ceva nu e in ordine cu el, in perioada asta.

Reusesc sa termin ce am de predat, in timp ce alt elev imi tot repeta ca s-a sunat, dar ma uit discret la ecranul telefonului si vad ca mai sunt 2 minute.
Le dau tema, se revolta de-a dreptul iar eu ma rog in gand sa termine diriginta mai repede de scris catalogul mare. De cand ma stiu, la vederea lui, elevii recalcitranti se mai potolesc. Desi nu sunt sigura ca voi avea mare succes la clasa asta din moment ce nota unu pusa la un fraudator de test initial vad ca nu a avut nici un efect. Nu apuc sa inchid cartea si sa-mi strang lucrurile de pe catedra ca mai bine de jumatate de clasa iese cu furie pe usa, fara sa astepte sa salut si sa ies eu prima.

Sunt obisnuita cu exemplare din astea fara cei sapte ani de-acasa.  Raman fetele si cativa baieti mai cu bun simt, care se ridica in picioare, zambind jenati de marlania colegilor lor.

Ajung in sfarsit la cancelarie, uluita ca exista asa o clasa. Multi din colegii care predau la ei se plang. Cei care tac nu inseamna ca nu ar avea aceeasi problema. Am o fereastra, prilej sa ma destind si sa ma calmez. E ora 5.30 dupa amiaza, mai am o ora de la 6.30 la 7.20 si sunt venita in scoala de la 10.30. Nici foamea n-o mai simt. Dar pana la urma mi-e bine.P.S. Clasa cu pricina este o a IX-a.....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.