marți, 14 august 2012

Rapirea din Serai

Va mai amintiti carpetele de pe peretii tuturor sufrageriilor din Romania? :)
Am gasit pe net o poza cu tipul de carpeta pe care o aveam si eu, care mi-a vegheat visele de copil, pt ca era plasata deasupra patului meu.


In sufragerie aveam o alta carpeta, Jocul (sau dansul) ielelor, de fapt o prelucrare dupa un tablou foarte frumos de Hans Zatzka:


De ce varianta de perete a tabloului se refera la iele, personaje malefice in folclorul nostru, nu am idee.

Mai multe tablouri de Zatzka, aici: http://lusile17.centerblog.net/rub-peintures-de-zatzka-hans--3.html#

2 comentarii:

  1. ..eu aveam si ...Cina cea de taina....Era o moda...a timpului...apoi laseta...cate mileuri am lucrat..de unele nu ma pot dezlipi nici azi...si inca ..apretate,calcate..Timpul se loveste cu nepasare de trecut..de urmele pasilor celor plecati... Trimit soapte in eter sa le aminteasca peretilor casei de ei,cand erau copii…inchid ochii si revad carpetele,tineretea mea...copiii mei care acum imi aduc in vizita nepotii...cand ii privesc se face primavara in cosul pieptului..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Mara, așa era moda vremii. Lasetă nu am avut, maică'mea lucra cu croșetul, dar nu lasetă, am fețe de masă și șervețele din croșet, o grămadă :)) dacă ar fi după mine, le-aș duce la ladă chiar în clipa asta, dar cine știe dacă peste ani nu vor avea o oarecare valoare. Măcar nepoții mei să le prețuiască, sentimental sau material, peste timp.

      Ștergere

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.