duminică, 17 iunie 2012

Tineri romani pe alte meridiane

Am gasit, intamplator, pe net, un articol foarte bun, zic eu, despre tineri romani doctoranzi pe la marile universitati ale lumii: Oxford, Stanford, Harvard.

Ma bucur ca avem asa capacitati, dar ma adumbresc in suflet cand stiu ca mentalitatea pe la noi e atat de diferita de cea occidentala si ca interesul personal si puterea banului e pe locul intai, si pe doi si pe trei si tot asa, la cei mai multi.

Insa pentru cei ca mine, care viseaza ca intr-o zi lucrurile se vor schimba si pe la noi, am ales cateva citate din articol. Este lung, dar merita citit.

http://www.incont.ro/interviurile-incont-ro/bdquo-am-cheltuit-mai-putin-la-stanford-decat-as-fi-facut-o-la-facultate-in-bucuresti-rdquo-si-totusi.html


Principalul avantaj de a invata la o universitate gen Stanford sau Harvard e ca aduna cei mai buni studenti din toate colturile lumii si in paralel au si cei mai buni profesori. „Printre colegiul profesoral de la Stanford se numara: 18 premianti Nobel, 135 membri ai Academiei Nationale de Stiinta, 82 membri ai Academiei Nationale de Inginerie, 224 membri ai Academiei Americane de Arta si Stiinta, 21 de recipienti ai Medaliei Nationale de Stiinta, 3 recipienti ai Medaliei Nationale de Tehnologie, 26 membri ai Academiei Nationale de Educatie, 41 de membri ai Academiei Nationale de Filosofie, 4 detinatori de premiu Pulitzer, 2 fosti presedinti de stat, 3 fosti secretari de stat (printre care si Condoleeza Rice) si multi altii...”, este explicatia tanarului.
„La Stanford pana si bibliotecarii au doctorat”, adauga Cristinel. „Si in domeniul sportiv Stanford se ridica la cele mai inalte standarde. De Harvard nu mai vorbesc. Universitatea are peste 30 de profesori cu Nobel.”

***
 Diferentele dintre Marea Britanie si Romania sunt mari, puncteaza Cosmina Dorobantu. „Lasand la o parte bursa de doctorat, care probabil ca este cu mult mai mare decat a unui student din tara, ganditi-va ca pentru cele 6.000 de lire sterline, departamentul imi cere sa tin 12 ore de curs. O simpla socoteala arata ca primesc, in mana, 500 de lire pentru fiecare ora de curs pe care o tin. M-as bucura sa existe profesori in Romania care sa fie platiti la fel de bine.”

***
 Liderul Ligii Studentilor Romani din Strainatate sustine ca prestigiul universitatii absolvite reprezinta doar unul dintre criteriile angajatorilor din America si niciodata cel mai important. „Pentru a ajunge la o firma mare de consultanta, de exemplu, trebuie sa treci prin 7-10 interviuri extrem de dure, bazate pe studii de caz si punctate foarte riguros. Cel putin in sectorul in care activez eu, relatiile personale nu conteaza aproape deloc, eventual doar in etapa in care afli despre existenta anumitor oportunitati. Dupa acel pas, esti pe cont propriu. Nicio firma nu-si permite sa angajeze absolventi fara pregatirea necesara, intr-o economie de piata functionala. Asta inseamna meritocratia capitalismului american: daca esti bun, trebuie sa dovedesti constant asta si vei fi rasplatit pe masura.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva de spus, indrazneste :)

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.